Copyright 2024 - Custom text here

Verrijkte lucht is ons meest recente hulpmiddel om langer onder water te kunnen blijven. Eigenlijk kunnen we stellen dat de vele technologische ontwikkelingen in de duiksport een moeizaam streven waren om juist dat doel te bereiken. In het begin konden we uitsluitend zo lang onder water blijven als dat we onze adem in konden houden, dus vonden we duikapparatuur uit. We konden vervolgens langer onder water blijven, maar we kregen het wel koud; het was tijd voor de uitvinding van het nat- en het droogpak. Eenmaal warm beperkte de nultijd de duur van onze duik dus vonden we het multi-levelduiken en de duikcomputer uit. Bij herhalingsduiken en 'single level'-duiken bleek de nultijd echter nog altijd de beperkende factor. Daarom kwamen we met verrijkte lucht, ofwel nitrox.

Met name bij duiken tussen de 18 en 30 meter diepte biedt verrijkte lucht meer van datgene waarvoor je ├╝berhaupt met duiken bent begonnen, namelijk tijd onder water. Verrijkte lucht doet dit door een deel van de stikstof in de lucht te vervangen door zuurstof. Hierdoor zal u tijdens de duik minder stikstof in uw lichaam opnemen, waardoor u langere nultijden krijgt - en niet zo'n beetje ook!

Tijdens de PADI Enriched Air Diver cursus zal u de procedures leren voor het duiken met verrijkte lucht binnen de nultijd. U zal leren hoe u duikcomputers voor verrijkte lucht dient te gebruiken en hoe u tabellen voor de planning van uw duiken binnen de limieten voor de blootstelling aan zuurstof moet gebruiken. U zal tevens meer leren over specifieke aspecten met betrekking tot de uitrusting die u voor uw duiken met verrijkte lucht gebruikt.

 

f